Tuberkulosetilfælde blandt socialt udsatte, Giv Din Hånds Sundhedsrum
Sunhedsrummet logo

Bindeled til det etablerede sundhedssystem

Sundhedsrummet er en forebyggende sundhedsindsats, der fungerer som tilbud under Morgencafé for Hjemløse. Sundhedsrummet er bemandet med et team af frivillige læger, fysioterapeuter og sygeplejersker, som alle fungerer som sundhedsfaglige socialrådgivere og tager hånd om, at de socialt udsatte på et tidligt tidspunkt i sygdomsforløbet bliver sluset ind i det etablerede system.

De hjemløse har ikke jævnlig lægekontakt og i de få tilfælde, hvor de møder op i de etablerede sundhedssystem, er det som regel på et tidspunkt, hvor de er så behandlings- og plejekrævende, at en indlæggelse kræver en længere personlig behandlingsdiciplin og er forbundet med store samfundsmæssige omkostninger.

I Sundhedsrummet etableres der en gensidig forståelse mellem det frivillige sundhedspersonale og brugerne. Lægerne og de øvrige frivillige fungerer som tillidspersoner for de socialt udsatte og befordrer, at der skabes tillid til det etablerede system. Den frivillige indsats er medvirkende til, at der spares offentlige ressourcer samtidig med, at de socialt udsattes sundhedstilstand og selvværd styrkes. Det betyder bedre livskvalitet og et skridt på vejen mod arbejdsdygtighed og inklusion i det normale samfund.


Sundhedsrummet tilbyder fem forskellige behandlinger:

  1. Lægekonsultation
  2. Fysioterapeutisk behandling (gørenforskelNU.dk)
  3. Fodterapeutisk behandling
  4. Sygepleje (omsorg) og herunder opfølgning på behandlingsforløb i det etablerede sundhedssystem
  5. Tuberkulosetest (samarbejde med Gentofte Hospital).

Seneste nyt:


24-09-2018

Hepatitis C-test i Morgencaféen

Morgencaféens sundhedstilbud har vokseværk!

Fra 2018 kan vi tilbyde vores brugere at blive testet for Hepatitis C i samarbejde med Brugernes Akademi. 

Hepatitis C kan give alvorlige leverskader, men heldigvis findes der gode muligheder for behandling, hvis det opdages tidligt. 

 

 

22-03-2017

Fokus på krop og sind i sundhedsrummet

I Sundhedsrummet kan vores brugere for tiden få psykomotorisk-behandling af Julie og Pernille, som er psykomotorik-studerende.

Med deres behandling tager de kærligt hånd om smerter, spændinger, stress og tankemylder ved hjælp af samtale og behandling med blide tryk og greb på kroppen.

De er her hver mandag og tirsdag i uge 8-13 til stor glæde for vores brugere.

 

En kærlig hånd til hjemløses fødder

Hjemløses fødder er hårdt prøvet, da de ofte går mange timer hver dag i sol, regn og slud. Heldigvis tilbyder fodterapeutskolen hver uge behandling til fødder med vabler og sår i Morgencaféens Sundhedsrum. 

 

Behandlingen betyder utrolig meget for vores brugere, og vores søde fodterapeuterne er meget populære.

Tuberkulose er stadig et problem

"Tuberkulose er ude af kontrol i hovedstadsområdet. Den smitsomme og dødelige infektionssygdom er lige nu mere udbredt blandt hovedstadens hjemløse, end den er i tuberkuloseramte lande som Zambia, Nigeria og Congo. Det viser en stor spytundersøgelse blandt 1200 udsatte borgere i København. Vi har besøg af Michael Espensen, daglig leder af nonprofit-foreningen Giv Din Hånd, der arbejder med hjemløse i København." (TV2 Lorry, 23/10 2013).

 

Se indslaget på Tv2 Lorry - Tryk Her (minut 5.40)

Lundbeck støtter Sundhedsrummet

Lundbeck og Coloplast har muliggjort etableringen af Sundhedsrummet. Med økonomisk hjælp og produkter har de to store medicinalvirksomheder skabt rammerne for det arbejde, de frivillige læger, fysioterapeuter, fodterapeuter og sygeplejersker udfører i Sundhedsrummet.

Det frivillige personale og Morgencafé for Hjemløses brugere takker for støtten. 

Tuberkulose er et problem for gadens folk

Tuberkulose er udbredt blandt de hjemløse. Den breder sig let på grund af gruppens livsstil og forhold. De sidste par år er antallet af smittede steget markant.

I tv-indslaget på TV2/Lorry uddyber Morgencaféens leder Michael Espensen problemet yderligere.
 

Se indslaget på tv2 Lorry - tryk her